Sülük Nerede Bulunur?
21 Haziran 2024

Sülük Nerede Bulunur?

Sülükler, halkalı solucanlar sınıfında yer alan ve uzunlukları 1 cm'ye kadar ulaşabilen canlılardır. Her iki uçlarında da emici yapılar bulunur ve ön yüzlerinde yer alan emicinin ortasında ağız yer alır. Sülükler suda yüzebilir, sürünerek hareket edebilir veya bir yere tutunarak yaşamlarını sürdürebilirler. Yiyeceksiz kaldıklarında yaklaşık 4 ay kadar hayatta kalabilirler. Bilinen 290 kadar sülük türü bulunmaktadır. Sülükler, kan emici özelliklerinden dolayı bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Kan emerken salgıladıkları enzimler sayesinde kan dolaşımını düzenlerler.

Sülüklerin Yaşam Alanları

Sülüklerin nerede yaşadığı merak edilen bir konudur. Sülükler, özellikle Avrupa ve Kuzey Afrika'nın tatlı sularında bulunurlar. Bazı sülük türleri denizlerde yaşarken, bazıları tatlı sularda yaşamlarını sürdürür. Sülükler, yüzeysel bitki örtüsü bulunan havuzlar, göller ve hafif akıntılı nehir kenarlarını tercih ederler. Asidik sular, sülük faunasının zayıflamasına neden olurken, sülükler genellikle organik kirleticilerin bulunduğu bölgelerde daha aktif olurlar. Taşların altı çevrildiğinde çok sayıda sülük görülebilir. Bazı sülük türleri hem suda hem de karada yaşayabilme yeteneğine sahiptir.

Sülüklerin Yaşam Şartları

Sülükler çamurda yaşarken, yaşadıkları çamur salık, yumuşak ve kaymak gibi olmalıdır. Bu, sülüklerin sıcaklık ve soğukluk durumlarına göre derinliğe girip çıkmaları için gereklidir. Bu sayede sülükler vücut ısılarını dengede tutarlar. Vücut ısısı, sülüklerin çiftleşmeleri, yumurtlamaları ve vücut dışındaki bakteri oluşumları gibi durumlar için oldukça önemlidir. Sülükler çamur içinde çok fazla durduğunda bulundukları bölgeyi genişletirler; çünkü sıkışıklığa gelemezler. Tatlı sularda, denizlerde ve nemli topraklarda yaşamlarını sürdürebilirler.

Sülüklerin Satış ve Bakımı

Sülükler pazarlarda veya herhangi bir yerde 20 litrelik şişelerde su içinde satılmak üzere tutulduklarında, stresten ve güneş altında kaldıklarından birkaç gün içinde ölebilirler. 20 litre suyun içine sadece bir tane sülük koyulmalıdır, çünkü sülükler birbirlerini yorarlar. Evde sülük beslemek isteyen kişilerin, sülüklerin içinde bulunacağı suyun sıcaklığına ve klorlanmamış olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Sıcaklık 24°C'nin üzerinde olmamalıdır. Sülüklerin bulunduğu kavanoz, gün ışığı ile direkt temasta bulunmamalıdır ve kapakları kapalı olmalıdır. Kullanılan su çeşme suyu olmamalıdır ve su her gün değiştirilmelidir. Sülükler başka bir kavanoza aktarılırken suyun ani sıcaklık değişikliklerinden kaçınılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sivilcelere Sülük Tedavisi

Sivilcelere Sülük Tedavisi

Sülük Tedavisi Varis

Sülük Tedavisi Varis

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sülük Balığının Yapısı

Sülük Balığının Yapısı

Sülüklerin Beslenmeleri

Sülüklerin Beslenmeleri

Yeşil Sülük Tedavisi ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Sülük Tedavisi ve Faydaları Nelerdir?

Sinüzit Sülük Tedavisi

Sinüzit Sülük Tedavisi

Sülük Nasıl Sterilize Edilir?

Sülük Nasıl Sterilize Edilir?

Güncel

Sülük Zararları Nelerdir?

Sülük Zararları Nelerdir?

Güncel

Kan Emen Sülük Fiziksel Özellikleri

Kan Emen Sülük Fiziksel Özellikleri