Sülük Böceği Sterilize Edilmesi
26 Haziran 2024

Sülük Böceği Sterilize Edilmesi

Sülük Böceği

Sülük böceği, halk arasında genellikle tıbbi amaçlar için kullanılan küçük solucanlar olarak bilinir. Bilimsel olarak "Hirudinea" sınıfına ait olan sülükler, tatlı sularda, göllerde ve nemli topraklarda yaygın olarak bulunurlar. Yaşam alanlarını havanın nemine ve yağış miktarına göre belirlerler. Ev ortamında cam kavanozda da beslenebilirler, ancak üç ila beş ayda bir kan ile beslenmeleri gerekir. Sülük böcekleri 20-25 yıl arasında yaşayabilirler. Bu yaşam süresi diğer böceklerden daha uzun ve dikkate değerdir. Üç yüzden fazla sülük türü vardır. Bu türlerden sadece 10-15 tanesi etçildir ve küçük kurtlar, salyangozlar ve böcek yumurtaları ile beslenirler.

Sülük böceklerinin tarih boyunca tıbbi amaçlar için kullanıldığı bilinmektedir. Sülükler, insanların yanı sıra hayvanlar üzerinde de kullanılabilir.

Sülük Böceğinin Tedavi Amaçlı Kullanılması

Sülük böcekleriyle tedavi yapılacak bölge öncelikle bir jilet yardımıyla kılsız hale getirilir. Daha sonra sülük, tedavi uygulanacak bölgeye bırakılır. Sülük, tedavi edeceği bölgeyi kendisi seçer ve o bölgeye yapışır. Yapıştıktan sonra dişlerini geçirir ve o bölgenin kanını emmeye başlar. Tedavinin amacı, oradaki pis kanı emmesi değildir aslında. Sülüklerin tükürükleri, insan kanının pıhtılaşmasını engelleyen bir madde içerir. Bu madde, kan akışını hızlandırır. Kan akışı hızlanan bölgedeki pis kanlar ve mikroplar, sülüğün kendini beslemek amacıyla o bölgedeki kanları emmesiyle temizlenir. Sülük, yeterince kan çektikten sonra ölür veya tedavi tamamlanır. Sülük ölü veya tedavi tamamlandıktan sonra, bölgeden hassas bir şekilde çıkartılır. Sülüğün yapıştığı ve pis kanları emdiği bölge, bir sivilcenin büyüklüğü kadar açık ve derin bir yara oluşturabilir. Bu bölge, antibiyotik bir kremle tedavi edilmelidir.

Sülük Böceğinin Sterilize Edilmesi

Sülük, tedavi sonrası büyük ihtimalle ölecektir. Ancak tekrar kullanılması gerekirse, sülüğün uygun şekilde sterilize edilmesi önemlidir. Çünkü sülükler, bölgedeki enfeksiyon ve bakterilerle beslenirler. Bu bakterilerin başkalarına bulaşmasını ve kimseyi olumsuz etkilememesi için sülüğün uygun şekilde sterilize edilmesi gerekmektedir. Sülüğün ölmesi, steril edilmesinden daha güvenli bir yoldur. Sülüğün ikinci kez bir başka hasta tarafından kullanılması pek fazla önerilmez. Ancak uygun koşullar çerçevesinde steril edilmiş bir sülük, ikinci hatta üçüncü kez de kullanılabilir. Hasta bölgenin iyileşmesi için; pis kanı çekmiş bir sülük, steril işleminin ardından 10 gün sonra tekrardan kullanılabilir.

Ölmeyen Sülük Böceği İçin Sterilize Etme İşlemi

  • Sülük, bölgeden uzman tarafından uygun şekilde çıkarılır.
  • Sülüğü çıkaran kişinin eldiven takması gereklidir.
  • Sülük, hazırlanan karışıma bırakılarak içindeki zararlı kanı kusması sağlanır.
  • Sonrasında sülük büyük ihtimalle ölecektir.
  • Karışımın içinde 2 dakika durması yeterlidir.
  • Daha fazla durursa sülüklerin ölmemesi imkânsızdır.
  • Sülük, uygun bir suyla dolu cam kabın içerisine alınır ve sonraki aşamaya kadar bekletilir.

Sülüklerin tıbbi amaçlarla kullanımı, doğru bilgi ve uzmanlık gerektirir. Bu nedenle bu tür tedaviler, eğitimli ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Ayrıca sülük tedavisi öncesinde ve sonrasında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kafaya Sülük Koydurmak

Kafaya Sülük Koydurmak

Sülük Böceği Sterilize Edilmesi

Sülük Böceği Sterilize Edilmesi

Sülük Kanaması Nasıl Durdurulur?

Sülük Kanaması Nasıl Durdurulur?

Evde Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evde Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kan Emen Sülük Fiziksel Özellikleri

Kan Emen Sülük Fiziksel Özellikleri

Güncel

Sülük Varise İyi Gelir mi?

Sülük Varise İyi Gelir mi?

Güncel

Sülük Nasıl Tutturulur?

Sülük Nasıl Tutturulur?