Kan Emen Sülük Fiziksel Özellikleri
22 Temmuz 2024

Kan Emen Sülük Fiziksel Özellikleri

Kan Emen Sülük:

Kan emen sülükler, Sülükgiller familyasından gelen halkalı solucanların bir alt sınıfına ait canlılardır. Bu canlılar, genellikle hissettirmeden insanların ve hayvanların kanını emerek beslenirler. Yüzyıllardır tıbbi amaçlarla kullanılan sülükler, birçok hastalığın tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Sülüklerin her iki ucunda kan emmeye yarayan vantuzlar bulunur ve çoğu türü 10-20 cm arasında değişen boylara sahiptir. Ancak bazı türler 75 cm'ye kadar ulaşabilir. Halkalı solucanlar sınıfından olan bu sülük çeşitleri, uzun yıllar boyunca birçok araştırmanın konusu olmuştur. Sülükler, uzun süre açlığa dayanabilen varlıklardır.

Kan Emen Sülüklerin Fiziksel Özellikleri

Vücutlarında yaklaşık 34 halka bulunur. Sülüklerin gövdeleri, ince bir kutikula ile kaplıdır, bu da onları dayanıklı hale getirir. Sülüklerde kıl bulunmaz ve yassı vücutlarının her iki ucunda birer vantuz bulunur; arka vantuz daha büyüktür. Sularda yılan gibi hareketlerle yüzerler ve vantuzlarıyla tırtıl benzeri hareketlerle yer değiştirirler. Dış derileri kıvrımlı olduğu için çok halkalı görünürler. Genellikle koyu yeşil renklidirler ve tatlı su ile denizlerde yaşarlar. Bazen rutubetli topraklarda da rastlanırlar. Yaşam alanlarını genellikle nemli ortamlara göre belirlerler. Kan emen sülükler, havanın nemine ve yağış durumuna göre kendilerine yer belirleyebilirler. Bu özelliklerinden dolayı kurak alanlarda, özellikle de çöllerde yaşamaları mümkün değildir.

Kan Emen Sülüklerin Yaşam Süresi

Kan emen sülükler, 20-27 yıl arasında yaşayabilirler. Bu yaşam süresi, böcekler arasında oldukça uzun sayılır. Kan emen sülüklerin 300'den fazla türü bulunmaktadır. Bazı türleri, hastalıkları tedavi edici özellikleri nedeniyle tıp alanında kullanılmaktadır. Tıbbi sülük olarak bilinen Hirudo medicinalis, iyi bilinen ve kan emilmesi yöntemiyle tedavi amaçlı kullanılan bir sülük türüdür.

Ancak birkaç türü etçil olup, küçük kurtlar, salyangozlar ve böcek larvalarıyla beslenirler. Çoğunlukla değişik hayvanların dış derilerine yapışarak kan emerler. Kan emen sülükler, kendi ağırlığının 8 katı kadar kan emebilirler. Kan emmiş bir sülük, bir yıla yakın açlığa dayanabilir. Bazı tür sülüklerin ağızlarında küçük keskin dişler bulunur. Kan emen sülükler bir canlıya yapıştıklarında, tükürüklerindeki salgılar kan pıhtılaşmasını önleyici özellik taşır.

Ekstra Bilgiler

  • Sülüklerin tıbbi kullanımının tarihi, antik Mısır'a kadar uzanmaktadır.
  • Tıbbi sülükler, ameliyat sonrası kan dolaşımını yeniden sağlamak için modern tıpta da kullanılmaktadır.
  • Sülük tükürüğünde bulunan hirudin, kanın pıhtılaşmasını önler ve bu özelliğiyle tıbbi alanda önemli bir yere sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sümeyra

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Madem sülükler hissettirmeden kan emiyor, acaba vücuduma yapıştıklarında bunu fark edemem mi? Ve bu süreçte herhangi bir acı hissetmem mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sümeyra Hanım,

Evet, sülükler genellikle vücuda yapıştıklarında bunu fark etmek zordur. Çünkü sülüklerin salyalarında bulunan anestezik maddeler, yapıştıkları bölgede his kaybına neden olur ve bu da acı hissetmemenizi sağlar. Dolayısıyla, vücudunuza bir sülük yapıştığında bunu hemen fark etmeyebilirsiniz. Ancak bir süre sonra sülük dolduğunda ayrılır ve yerinde kanama olabilir. Bu durumda sülükü fark edersiniz. Sülük tedavisi veya doğal ortamda karşılaştığınız bu durumların her ikisinde de dikkatli olmakta fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Egzama Sülük Tedavisi

Egzama Sülük Tedavisi

Sülük Kanaması Nasıl Durdurulur?

Sülük Kanaması Nasıl Durdurulur?

Sülük Kanaması Nedenleri

Sülük Kanaması Nedenleri

Sinüzit Sülük Tedavisi

Sinüzit Sülük Tedavisi

Sülük Nasıl Yapıştırılır Sülük Uzmanlarca Yapıştırılmalı mı?

Sülük Nasıl Yapıştırılır Sülük Uzmanlarca Yapıştırılmalı mı?

Güncel

Sülük Neye İyi Gelir?

Sülük Neye İyi Gelir?

Güncel

Sülüğün Yüze Faydaları Nelerdir?

Sülüğün Yüze Faydaları Nelerdir?

Güncel

Evde Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evde Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?