Sülük Yarasına Uygulanması Gereken İşlem
11 Temmuz 2024

Sülük Yarasına Uygulanması Gereken İşlem

Sülük Yarası

Sülük yarası, sülüğün dişleriyle tutunduğu bölgeden çıkarıldıktan sonra oluşan yaraya denir. Sülüğün tutunduğu bölgedeki damar türüne göre yaranın büyüklüğü değişkenlik gösterebilir. Örneğin, atardamara tutulmuşsa yara daha derin ve geniş açılabilir.

Sülüğün tutunduğu bölgeden kendiliğinden çıkması önemlidir; eğer sülüğü bizim yardımlarımızla çıkarırsak, dişleri yani kafa kısmı bölgede kalabilir. Sülükler yapıştıktan sonra, bölgedeki kan ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra uyumaya başlarlar. Uyanmalarını sağlamak için sırt kısımlarına ılık su sürülmesi veya su ile yıkanması gerekmektedir. Sülüğün yapıştığı bölgeden ayrılabilmesi için nikotin, yani sigara dumanı üflenmesi uygundur. Uygun bir şekilde çıkarılabilir. Sülüğün kendi kendine bırakılması, yaranın daha dar açılmasına neden olacaktır. Sülüğün kesinlikle kendi bırakmadan o bölgeden ayrılmaması gereklidir. Ayrıldığı takdirde yaranın genişliği büyük olabilir ve kalıcı yaralara neden olabilir.

Sülükler yapıştırılmadan önce uygun yerin jiletle kıldan arındırılması, sülüğe uygun bir ortam yaratılması sağlanır. Sülüğün hangi bölgeye yapışmasını istiyorsanız, bölgede iğne yardımıyla küçük bir delik açmanız, orada minik bir kan çıkmasını sağlamanız sülüğün sizin seçtiğiniz bölgeye yapışmasını sağlayacaktır.

Sülük Yaralarına Uygulanması Gereken İşlem

Sülüğün kendiliğinden çıktığı bölge öncelikle yarım saat sterilize edilmelidir. Oksijenli pamuk yardımıyla sterilize işlemini uygun şekilde tamamlayınız. Kanamanın devam etmesini durdurmamanız gerekir. 3-4 saat boyunca kanama sızıntı şeklinde devam edebilir. Sülüğün tükürüğünde bulunan bir madde kanamanın başlamamasını sağlayan maddeden dolayı kan pıhtılaşmaz. Hastanın son 24 saat içerisinde herhangi bir kan cıvıtıcı ilaç kullanmaması gerekir. Kişi kan kaybedeceği için bol su içmiş olması gerekir ve sülüğün uygulandığı bölgenin sıcak ve çok fazla soğuk olmaması gerekir. Uygun sterilize işleminden sonra bir tampon yardımıyla yara kapatılır ve 2 saatte bir tampon değiştirilir.

Kanamanın çok olması durumunda tampon üzerine buzlu poşetler koymanız pıhtılaşmayı sağlayabilir. Alternatif tıpta ise kuru ceviz yaprağı dövülmüş bir şekilde içerisine bir kaşık zeytinyağı koyup merhem haline getirildikten sonra pansumanın yapıldığı bölgenin üzerine küçük bir miktar sürülmesi oradaki kanın pıhtılaşmasını sağlayacaktır. Uygun işlemlere devam ettikten sonra 24 saatin sonunda antibiyotikli merhem uygulanarak tekrar yeni bir tampon yapılır.

Sülüğün açmış olduğu yaradan kan emdiği bölge uygun şekilde temizlendikten 3-4 gün sonra kapalı bir yara halini alır. Yaranın kendiliğinden iyileşmesi olasıdır. Sülük, oradaki bakteri enfeksiyonuna neden olabilecek bakterileri çektiği için iyileşme süreci hızlanır. Sülüğün açtığı yara kesinlikle iz bırakmadan 15 gün içerisinde kapanacak ve cildiniz eski halini alacaktır. Eğer sülüğün yapıştığı bölgedeki yara düzelmez veya düzeldikten sonra lekeler oluşmuşsa, içerisinde Heparin sodyum bulunan eczanelerden satın alabileceğiniz bazı merhemler daha etkin bir şekilde iyileşmeye yardımcı olur. Sülüğün açmış olduğu yara 15 günün sonunda hala kapanmamış bir yara halindeyse hekiminize görünmenizde fayda vardır. Sülük yapıştırma işlemi altı ayda bir tekrarlanabilir ve kullanılan sülüklerin bir başka defa kullanılmaması önemle tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Adem

03 Haziran 2024 Pazartesi

Yaklaşık 9 ay önce bacagima sülük yapistirdim ama yara kapanmak yerine daha çok büyüdü.onlarca ilaç kullandım fayda etmedi en son plastik cerrahi yarayı kesip aldı fakat dikislerin yanından yara tekrar açıldı ne yapmam lazim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Adem Bey,

Geçmiş olsun, yaşadığınız durum gerçekten zor ve moral bozucu olabilir. Yaranızın kapanmaması ve tekrar açılması ciddi bir tıbbi durum olabilir. Öncelikle, bu konuda uzman bir dermatolog veya enfeksiyon hastalıkları uzmanına danışmanız önemlidir. Ayrıca, yara bakımında hijyenin çok önemli olduğunu unutmayın. Doktorunuzun önerdiği tedavi planına sadık kalmak ve yara bakımı konusunda profesyonel yardım almak iyileşme sürecinizi hızlandırabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Seyfi

Adem bey sülük tedavisi yaraların kapanmasında oldukça etkilidir. Ancak sülük tedavisi yapılırken hijyenik ortam sağlanmalı ayrıca profesyonel yardım alınmasında fayda bulunmaktadır. Rahatsızlığınıza ilişkin yarda kapanma durumu söz konusu değilse şeker hastalığınız bulunabilir. Hastalığınıza ilişkin tahlil ve tetkik yapıldıktan sonra kesin tanı ve tedavi yöntemi belirlenebilir.

soru

Ayşe h.g

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Merhaba 25.11.2018de sol diz kapağıma sülük yaptırdım 8 adet koydu hacamatçım. Üst taraftan 5 tanesi fazla kanamadı sülükten sonra nane tozu ekmiştik hepsinede. 2gün sonra kaşınmalar başladı ve etrafı alerji gibi şişmeye ve gün geçtikçe şişlik etrafa yayılmaya başladı. Şuanda 6 gün oldu ve şişlik iyice arttı sanki balonun çok şişmişde patlama aşamasına gelmiş gibi bir hissiyat var. Bunun yanında acı ağrı ve kaşıntı da hiç geçmiyor ve sülükler sürekli dişini geçiriyor gibi hissediyorum halen. Buz tedavisi de yaptım ama fayda yok. Hacamatçıma anlattım durumu Orda ödem vardıysa reaksiyon oluşmuştur ödem attırıcı bitkisel çay iç diye tarif verdi. Şuanda üzerine basmakta adım atmakta çok zorlanıyorum Doktora mı gitmeliyim ne yapayım sizden de bilgi almak istedim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, yaşadığınız belirtiler ciddi olabilir ve mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Sülük tedavisi sonrası ortaya çıkan bu şişlik, kaşıntı ve ağrı gibi semptomlar bir enfeksiyon ya da alerjik reaksiyon belirtisi olabilir. Özellikle şişlik gün geçtikçe artıyorsa ve ağrı ile birlikte hareket kabiliyetinizi kısıtlıyorsa, bir an önce tıbbi yardım almanız önemlidir. Geçmiş olsun.

soru

H

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Asla yaptırmayın sülük yarasını geçirmek için çok ağır ilaçlar içtim halada içiyorum sağlığım alt üst oldu kimseye tavsiye etmiyorum herkesde iyi sonuç vermiyo malesef çok büyük risk yaptırmak

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

H, deneyiminizi paylaştığınız için teşekkürler. Sağlığınızın bu süreçte olumsuz etkilendiğini duymak üzücü. Herkesin vücut yapısı ve tepkileri farklı olduğu için, tedavi yöntemleri de kişiden kişiye değişebilir. Umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

2. Cevap
cevap

Lerze

Merhaba, çok haklısınız sülük tedavisi çok zor bir durum herkes yapamıyor işini bilen ehil kişiler yapmalıdır, yanlış bir uygulamada sülük yarası kalabiliyor, o yüzden çok iyi bilen bir kişiye yaptırmak gerekir.

soru

Yakup

05 Mayıs 2024 Pazar

Birçok kez yaptırdım, hiçbir iz bırakmıyor, burada modern tıpa tapan arkadaşlar sünnet olan sülük tedavisini kötülemek maksadıyla uydurma yorumlar yazmaktadır. Yüzde yüz kolay izsiz ve mükemmel bir tedavi şeklidir bu tedavi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sünnet olan sülük tedavisinin bazı kişilerde olumlu sonuçlar verdiği doğrudur, fakat her tedavi yönteminde olduğu gibi herkes için aynı derecede etkili olmayabilir. Modern tıp ile geleneksel yöntemler arasında farklılıklar bulunabilir ve her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları olabilir. En iyisi, kişisel sağlık durumunuza uygun olan tedavi yöntemini belirlemek için bir uzmana danışmaktır.

soru

Ahmet

18 Nisan 2024 Perşembe

Bacağıma sülük yapıştırdım yara oldu 6ay geçti hala yara iyileşmedi neyapmam kazım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ahmet Bey, yaranızın 6 aydır iyileşmemesi ciddi bir durum olabilir. Mutlaka bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Bu tür yaralar enfeksiyon kapabilir ve uygun tıbbi müdahale gerektirebilir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Deryace

Merhaba oluşan yaralar genellikle birkaç gün içerisinde ortadan kalkmış olması gerekmektedir. Belirttiğiniz gibi 6 ay boyunda geçmeyen yaralar bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu durumlarda doktora gitmeniz daha sağlıklı olacaktır. En azından bazı kremlerle bu yaranın iyileşmesine destek verilebilir.

soru

Hatice

07 Nisan 2024 Pazar

Ben sülük yaptırdım yüzüme karışıklar azaldı gözlük numaramın derecede düştü kesinlikle tavsiye ediyorum mikren baş ağrısına on numara Hacımat ve sülük beraber yapılırsa bir numara kesin çözüm ben denedim herkese tavsiye ediyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hatice Hanım,

Yorumunuzu paylaştığınız için teşekkür ederim. Sülük tedavisinin size iyi gelmesine sevindim. Ancak, bu tür tedaviler kişiden kişiye farklı sonuçlar verebilir. Herkesin aynı faydayı görmeyebileceğini unutmamak önemli. Yine de deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Demet

Sülük ve hacamat tedavi yöntemleri oldukça eski ve yararları kanıtlanmamış yöntemlerdir. Herkeste aynı iyileşmeyi göstermez. Bu tedavilere başlamadan önce sülük tedavisi için uzman bir dermatoloğa başvurmalı ve cilt analizi yaptırmalısınız. Aksi halde hassas cildiniz varsa geri dönüşü zor hasarlara yol açmış olursunuz. Hacamat ise bel ve sırt ağrılarına neden olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Egzama Sülük Tedavisi

Egzama Sülük Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sülük Ne İşe Yarar?

Sülük Ne İşe Yarar?

Sülük Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sülük Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sülük Neye İyi Gelir?

Sülük Neye İyi Gelir?

Sülük Böceği Sterilize Edilmesi

Sülük Böceği Sterilize Edilmesi

Sülük İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sülük İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yeşil Sülük Tedavisi ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Sülük Tedavisi ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Sülük Zararları Nelerdir?

Sülük Zararları Nelerdir?

Sülük Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Sülük Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Kafaya Sülük Koydurmak

Kafaya Sülük Koydurmak

Büyük Akvaryumlara Sülük Beslemek

Büyük Akvaryumlara Sülük Beslemek

Evde Sülük Nasıl Beslenir?

Evde Sülük Nasıl Beslenir?

Sülük Yağı Nereden Temin Edilir?

Sülük Yağı Nereden Temin Edilir?

Sülük Yarasına Uygulanması Gereken İşlem

Sülük Yarasına Uygulanması Gereken İşlem

Sülük Nasıl Kullanılır?

Sülük Nasıl Kullanılır?

Sinüzit Sülük Tedavisi

Sinüzit Sülük Tedavisi

Kan Emen Sülük Fiziksel Özellikleri

Kan Emen Sülük Fiziksel Özellikleri

Sülük Balığının Yapısı

Sülük Balığının Yapısı

Tıbbi Sülük Faydaları Nelerdir?

Tıbbi Sülük Faydaları Nelerdir?

Sülük Dişleri Sülüklerin Isırmak İstememe Nedenleri?

Sülük Dişleri Sülüklerin Isırmak İstememe Nedenleri?